Senka

15.11.2014. „Solaris 2″ pušten u rad

IMG_0569

Ministar rudrastva i energetike Aleksandar Antić pustio je danas u Kladovu u rad najveću solarnu elektranu u Srbiji u koju je domaći investitor uložio tri miliona evra.

Antić je istakao da Kladovo posle najveće Hidroelektrane Đerdap danas dobija i najveću solarnu elektranu u Srbiji čime ta opština postaje veliki proizvođač elektricne energije.

“Ovo je veliki dan za Kladovo i investitora – Solaris enerdži i za celu Srbiju i ukupan energetski sistem zemlje”, rekao je Antić i najavio da će država i dalje podržavati ulaganje u obnovljive izvore energije.

Pohvalivši mlade ljude, domaće investitiore što su imali hrabrosti da ulažu u obnovljive izvore energije i tako značajan energetski objekat, Antić je naveo da će ta elektrana u letnjim mesecima, kada su najsunčaniji dani proizvoditi polovinu struje neophodne za snabdevanje Kladova.

On je podsetio da Srbija sada proizvodi 21 odsto struje iz obnovljivih izvora energije, a da ćemo do 2020. godine morati da dobijamo 27 odsto zelene energije od ukupne potrošnje struje.

Ovakvi projekti su značajni za dostizanje tog cilja, rekao je ministar i dodao da su obnovljivi izvori energije budućnost i da će biti jedan od prioriteta resornog ministarstva i Vlade Srbije.
“Nastavljamo sa politikom subvencionisanja obnovljivih izvora energije i ugovorima o statusu povlašćenih proizvođača struje iz obnovljivih izvora”, rekao je Antić i najavio da nas u narednih nekoliko godina očekuju ozbiljne investicije u energiju vetra, vredne nekoliko milijardi evra.

Solarna elektrana u selu Velesnica u opštini Kladovo smeštena je na 4,5 hektara zemjišta, a ukupna površina solarnih panela je 13. 600 metara kvadratnih.

Ukupna snaga elektrane je dva megavata, a danas je pušten u rad drugi blok elektrane.

Direktor i suvlasnik Solaris enerdžija Miloš Kostić rekao je da cće investitor graditi još dva bloka snage dva megavata te elektrane u koju će uložiti dodatna tri miliona evra.

On je naveo da je na izgradnji prvog i drugog bloka bilo angažovano po 30 ljudi i značajnan broj domaćih kompanija, podizvođača radova i naveo da će četiri stručna radnika biti stalno zaposlena u ovoj solarnoj elektrani.

Predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina ukazao je da je ova elektrana veoma značajna za Kladovo naročito kada se ima u vidu da je ta opština nedavno bila pogođena velikim poplavama.

Opština Kladovo je brzo reagovala i prepoznala značaj ovog projekta i omogućila investitorima da brzo završe posao.

Rukovodstvo opštine ohrabrilo je i ostale zaintersovane investitore da dođu u Kladovo i ulažu u tu opštinu jer će, kako su rekli, brzo doći do građevinskih dozvola i neće imati problema sa administracijom.